Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szűrővizsgálatok felnőtteknek... TUDTA ÖN, HOGY A FÉLELEM NÉHA ROSSZABB?

2008.12.31
Emlőrák
 
Az emlőrák az egyik leggyakoribb halálok a nők között.
Becslések szerint a 40 évnél idősebb nőknél rendszeres mammográfiás vizsgálattal a halálozás akár 15-20%-kal is csökkenthető lenne.
 
!!A mammogram a tünetek és a szubjektív érzetek megjelenése előtt 1-3 évvel jelezheti a daganatot.
 
    ♥ A 20 és 30 év közötti nőknél az emlők vizsgálatát legalább 3 évente el kell végezni.
    ♥ 40 éves korban minden nőnél célszerű elvégezni a mammográfiás vizsgálatot és az emlők orvosi fizikális vizsgálatát.
 ·  ♥ 40 év fölött a mammográfiás vizsgálatot évente, a fizikális vizsgálatot 1-2 évente célszerű elvégezni.
 
Méhnyakrák
 
A méhnyakrák okozta halálesetek nagy többsége megelőzhető a méhnyak rendszeres citológiai vizsgálatával. A rutinszerű szűrés segít a korai felismerésben, amikor a betegség jó eséllyel gyógyítható. A citológiai szűrés során felismerhető a rákot megelőző, úgynevezett praecancerosus állapot, amikor az érintett terület még az előtt eltávolítható, hogy a rákos betegség kialakulna.
Az eljárás nemcsak a daganatsejtek kimutatására, hanem más betegségek – gyulladás vagy fertőzés – észlelésére is alkalmas.
 
      ♥ A szűrés gyakoriságára vonatkozó javaslatok szerint a nőknek évente legalábbegyszer nőgyógyászati kontrollvizsgálaton kellene részt venniük.
      ♥ A 30 év feletti nőknél a rendszeres citológiai vizsgálat mellett célszerű elvégezni a HPV     (humán papillomavírus) kimutatására szolgáló vizsgálatot is.
  
 
Magas koleszterinszint
 
A fejlett társadalmakban a leggyakoribb halálozási ok szív-érrendszeri betegségekhez (szívinfarktus, szélütés, agyvérzés stb.) köthető. Mivel a betegség kialakulásában fontos szerepe van a koleszterinnek, ennek csökkentése fontos mind nőknél, mind férfiaknál.
 
A szakértői ajánlások már fiatalkortól szükségesnek tartják a vér koleszterinszintjének követését:
 ♥    20 éven felettieknél ötévente célszerű éhomi lipidprofilt nézni.
  ♥  A 35 év feletti férfiaknál, illetve a 45 év feletti nőknél ellenőrizni kell a lipid-rendellenességeket.
       Fiatalabbaknál – 20 és 35 év közötti férfiaknál, illetve 20 és 45 közötti nőknél – a lipid-rendellenességeket akkor célszerű ellenőrizni, ha valamilyen kockázati tényezővel rendelkeznek valamilyen szív(koszorúér)-betegségre.
 
A kockázati tényezők közé tartoznak: a dohányzás, magas vérnyomás mint, cukorbetegség, elhízás/túlsúlyosság, korai szívbetegségek családi halmozódása.
 
Bőrrák
 
A bőrrák egyre gyakoribb rákféle, különösen egyik formája, a melanoma okoz mind nagyobb gondot. Elsősorban azok a kaukázusi típusú, fehér bőrű emberek fogékonyak, akik sokat tartózkodnak tűző napon, illetve sokat vannak ultraibolya fénynek kitéve, de másoknál sincs kizárva a betegség előfordulása.
 
   20 és 40 év között havonként végzett önvizsgálat és 3 évenként végzett szakorvosi vizsgálat javasolt.
    A legalább havonta elvégzett önvizsgálatnál ne hagyjuk ki a kevésbé látható bőrfelszíneket, vizsgáljuk meg a talpunkat, az ujjak közötti területet és a fejbőrt is.
 
Figyelmeztető jelek:
– új anyajegyek jelennek meg,
– megváltozik az anyagjegy színe, tónusa, árnyalata,
– megvastagszik az anyajegy, kiemelkedik a bőr síkjából, göbös tapintásúvá válik,
– nő az anyajegy kiterjedtsége, megváltozik az alakja,
– fekélyessé válik az anyagjegy, váladék szivárog belőle,
– az anyajegy kivérzik.
 
A bőrrák legveszélyesebb formája, a melanoma azoknál fordul elő leginkább, akik erősen leégnek, a napsugárzás a bőr alsóbb rétegeiben is sérülést okoz. Akár 1-2 gyermekkori leégés is emeli a bőrrák felnőttkori kialakulásának valószínűségét.
 
    Ha valamilyen rendellenesség jelenik meg a bőrön, tanácsos mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni!
 
A pajzsmirigyműködés rendellenességei
 
A pajzsmirigyműködés zavara kihathat az egész szervezetre, és olyan más betegségek kialakulásához vezethet, mint pl. a szív betegségei, csontritkulás és egyéb betegségek. Sok embernek van alul- vagy túlműködő pajzsmirigye, de mivel a tünetek rendszerint nem szembetűnőek (pl. enyhe izzadás, súlyproblémák, enyhe depresszió, száraz bőr és haj), az emberek nagy részének nincs is tudomása a betegségéről.
    Egyes országokban nőknél 50, férfiaknál 60 éves kor felett javasolják a vizsgálatok esetenkénti elvégzését tünetmentes pácienseknél, a vizsgálatok ismétlését pedig 5 évente ajánlják.
 
A terhesség folyamán még tünetmentes esetben is ajánlott figyelemmel kísérni a pajzsmirigy működését. Különösen érvényes ez, ha egy páciensnél valamilyen tünet jelentkezik. Ekkor célszerű a kezelőorvossal konzultálni, aki dönt a szükséges vizsgálatok elvégzéséről.
 
Vastagbél- és végbélrák (Colorectalis carcinoma)
 
A vastagbélrákból származó betegségek és halálesetek 90%-a rendszeresszűréssel és – nem utolsósorban – egészséges életmóddal megelőzhető lenne. Mivel azonban az emberek többsége nem vesz részt a szűrésben, a vastagbélrák még mindig sok áldozatot szed, pedig a vastagbél és a végbél daganata, ha időben felismerik, jó hatékonysággal gyógyítható.
 
  A colorectalis carcinoma megelőzésének egyik legjobb módja azoknak a kinövéseknek, úgynevezett polipoknak az eltávolítása, amelyek leginkább a vastagbélben fejlődnek ki, ezek a polipok leginkább 50 év felettieknél alakulnak ki, a szakemberek szerint
   Vérteszt: a legáltalánosabb szűrési mód, hogy a székletből vértesztet készítenek, a pozitív eredmény esetén további vizsgálatok következnek.
♥ Részleges vastagbéltükrözés (sigmoidoscopia): 3-5 évente ajánlott.
   Teljes vastagbéltükrözés (colonoscopia): 5-10 évente ajánlott, a kockázati faktorok megléte esetén gyakrabban
    A rák családi előfordulása is indokolhatja a gyakoribb szűrést.
 
II-es típusú cukorbetegség
 
A II-es típusú cukorbetegség kialakulásában közrejátszanak többek közt olyan tényezők, mint a túlsúlyosság, az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya. Emiatt a betegség az egész társadalmat érintő egészségügyi problémák közé sorolható.
 
Az USA Állami Diabétesz, Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézetének javaslatai:
     Minden 45 évnél idősebb páciensnél célszerű elvégezni a cukorbetegségre vonatkozó vizsgálatokat.
    Minden 45 évnél idősebb túlsúlyos páciensnél erősen ajánlott elvégezni a cukorbetegségre vonatkozó vizsgálatokat.
   Minden 45 évnél idősebb túlsúlyos páciensnél, ha rendelkezik 1 vagy több rizikótényezővel* is, el kell végezni a cukorbetegségre vonatkozó vizsgálatokat.
     *A rizikótényezők közé tartozik az elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, mozgásszegény életmód, cukorbetegség a családi anamnézisben.
    Az elhízottaknál a vizsgálatokat 45 éves kor előtt is el kell kezdeni, azoknál pedig, akik egyéb rizikótényezővel* (lsd. feljebb) is rendelkeznek, a vizsgálatokat 3 évnél gyakrabban kell elvégezni.
 
Rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással a 2-es típusú   cukorbetegség csaknem 60 %-a megelőzhető!
 
Osteoporosis
 
 A csont tömegének csökkenését jelenti. Becslések szerint a fejlett országokban az 50 éves lakosság kb. felénél tapasztalható kimutatható csontritkulás.
 
     Bár a csonttömeg alakulásának követését tulajdonképpen már a korai felnőttkorban el kellene kezdeni, a szűrésbe a leginkább veszélyeztetetteket szokták bevonni. Ide tartoznak a 65 évnél idősebb férfiak és a menopauzában lévő, 45–55 éves nők.
 
    célszerű elvégezni a vizsgálatokat a törékeny testalkatú, gyenge csontozatúaknál, azoknál, akiknél olyan törés fordult elő, amelyet nem súlyosabb baleset okozott, vagy akiknek családjában gerinc- vagy combnyaktörés fordult elő.
 
Tüdőröntgen
 
A tüdőrák világszerte a leggyakoribb daganatos halálok, Magyarország különösen rossz helyet foglal el a halálozási statisztikákban. A tüdőrák egyre inkább veszélyezteti a nőket is.
 
  A probléma súlyosságát mutatja, hogy a megbetegedési és halálozási értékek közel azonosak!
 
A tüdőrákok jelentős hányadát a tüdőszűrő állomások fedezik fel, ám sokan nagyon későn kerülnek orvoshoz. A Nemzeti Rákellenes Programban 2006-ban közzétett adatok szerint az elmúlt időszakban a tüdőszűrő-állomásokon felfedezett eseteknek ötöde volt operálható stádiumban.
Az esetek többségében a kezdődő tüdőrák tünetmentes vagy nagyon tünetszegény. A teljes gyógyulásra csak a daganatot teljes mértékben eltávolító (radikális) műtéttel együtt van esély, a radikalitás esélye pedig csak korai stádiumokban elvégezhető műtéteknél áll fenn.